سیکلمن

تولید، عرضه، صادرات و واردات انواع گل های زینتی

سیکلمن

گیاه سیکلمن یک گل زیبای زمستانی از خانواده ی پامچال ها است،که به دلیل نگهداری آسان در آپارتمان ها و زیبایی کم نظیر اش،گیاهی رایج و محبوب به شمار می رود. این گیاه به طور وحشی در مناطق مدیترانه ای می روید.

سیکلمن دارای سه گونه است.سیکلامن ایرانی؛ ۲.سیکلامن پرورشی؛ ۳.سیکلامن پات پنت (گلدانی).
Cyclamen persicum ،گیاهی از خانواده Primulaceae می باشد. پسوند پرسیکوم Persicum این سیکلمن نشانده ی ایرانی بودن این گونه ی ارزشمند است. سیکلمن ایرانی گیاه بومی فلات ایران است و در جنگل های شمال ایران از چالوس تا لاهیجان و بعضی قسمت های جنگل های گلستان یافت می شود.جنس سیکلمن دارای ۱۵ گونه است که همگی گیاهانی چند ساله و گلدار هستند و به دلیل پر گل بودن بوته ها و شکل خاص گلبرگهایشان که به سمت بالا قرار می گیرند و منظره ای زیبا ایجاد می کنند،محبوب هستند.

یکی از ویژگی های خاص این گیاه پر گل بودن آن است.سیکلمن از معدود گیاهانی است که در هر بوته حدود ۸۰ شاخه گل تولید می کند ولی این گیاه در حین روند رشد این گیاه بسیار کند است.سیکلمن برگ‌های زیادی به رنگ سبز تیره و قلب شکل دارد. شکوفه‌های این گیاه بسیار خوشبو و دارای ۵ گلبرگ در گستره رنگ‌های مختلفی نظیر صورتی، قرمز، ارغوانی و سفید است همانطور که گفته شد مراقبت از این گیاه بسیار آسان است. به دلیل اینکه این گیاه در شرایط نیم سایه به خوبی رشد می‌کند، گیاه آپارتمانی بسیار خوبی به شمار می‌آید. اکثرِ گونه‌های این گیاه تا ارتفاع ۱۵-۱۰ سانتیمتری رشد می‌کنند.بنابراین گزینه‌های خوبی برای کاشت در گلدان به حساب می‌آیند.این گیاه زمستان گل است و جزو گیاهانی است که در ایران جایگاه خوبی برای تولید،پرورش و صادرات دارد.
سیکلمن دارای گونه های مختلفی است برخی از نمونه های این گیاه را مانند cyclamen hederifolium به دلیل مقاومت در برابر سرما میتوان در فضای باز کشت کرد اما اکثر این گیاهان به عنوان گیاهانی گلدانی مورد کشت و نگهداری قرار می گیرند.تنها نمونه ای که اثبات شده به شکل گلدانی خوب رشد نمی کند و حتما باید در فضای باز مورد پرورش قرار بگیرد cyclamen repandum ssp است.

دما:

به طور کلی بوته های سیکلمن یا مقاوم به سرما هستند و یا حساس به سرما اما اکثر گیاهان سیکلامن به هوای خنک و مرطوب نیاز دارند .نمونه ی  c.persicum که بیش از بقیه مورد کشت قرار می گیرد بهتر است در مکانی با دمای روزانه ۱۸_۱۶ درجه سانتی گراد و شبانه ۵/۶ تا ۱۰ درجه و حد اکثر ۱۸ درجه سانتی گراد نگهداری شود.دمای بیشتر از ۲۰ درجه ممکن است موجب به خواب رفتن گیاه شود زیرا c.persicum  از جمله نمونه هایی است که در زمستان و بهار فعال است و در تابستان که دمای هوا بالا است به خواب می رود.اگر این گیاه در زمستان و بهار که زمان گلدهی آن است در محیط گرم قرار گیرد علاوه بر عدم باز شدن گلها، موجب رسیدن پیام اشتباه به گیاه شده و به خواب می رود

نور:

گیاهان سیکلمن در طی پائیز تا بهار فعال هستند و به محیطی پر نور برای رشد نیاز دارند و معمولا مشکل آفتاب سوختگی در این فصول پیش نمی آید زیرا شدت اشعه  آفتاب به شدت ماه های گرم نیست اما با این حال حتی در این فصول هم نباید آن ها را در معرض نور مستقیم قرار داد ولی بعد از آن،از فروردین تا مهر ماه با ایجاد سایه باید از شدت نور کاسته شود.نور کم محیط موجب عدم شکل گیری گلها،ریزش غنچه های گل،کمرنگ شدن برگها و بلند شدن بیش از اندازه دمبرگ ها خواهد شد.

کود:

به طور کلی سیکلامن به دما و کوددهی بسیار حساس است و دماهای بالا و کوددهی زیاد باعث ایجاد گیاه با برگ های کلمی شکل و عدم گلدهی می شود. دماهای پایین و کوددهی کم باعث ایجاد گیاهان کوچک با برگ های نمو نیافته و طویل شدن دمگل ها می شود. کود مورد نیاز گیاه نگونسار را میتوان به میزان ۳ گرم در لیتر ، هر هفته یکبار در تابستان و دو هفته یکبار در زمستان مورداستفاده قرار داد

تهویه هوا

تهویه هوا برای گیاه ضروری است چون از هوای خفه بیزاراست .به همین دلیل در گلخانه ها ی تولیدی معمولا زیر گلدان سیکلمن گلدان خالی به صورت معکوس به عنوان پایه قرار می دهند تا گیاه در ارتفاع بیشتری قرار گیرد

خاک

خاک مناسب برای رشد سیکلمن مخلوطی ازخاک معمولی، خاک برگ و ماسه و کود حیوانی پوسیده است. امروزه از ترکیب پیت موس +کوکوپیت +پرلیت برای سیکلمن استفاده می شود.خاک این گیاه باید بسیار سبک باشد واز تهویه خوبی برخوردار باشد تا از پوسیدگی ژوخه جلوگیری شود.

سیکلامن در طی فصل رشد و فعالیت گیاه باید به خوبی آبیاری شود.اما بین هر دو آبیاری اجازه دهید تا سطح خاک کمی خشک شود و سپس گیاه را مجددا آبیاری کنید.آبیاری زیاد موجب پوسیدگی غده ی درون خاک خواهد شد.همچنین بهتر است آب از قسمت های کناری گلدان داده شود و آب در قسمت مرکزی و روی غده ریخته نشود.آبیاری کم گیاه در طی فصل رشد و خشکی کشیدن آن موجب ریزش برگ ها و یا غنچه های آنمی گردد.بعد از اتمام دوره ی گلدهی و فرا رسیدن دوره ی رکود آبیاری باید به تدریج کم و در نهایت باید قطع شود.اتمام گلها که در اواسط فصل بهار می باشد و با شروع شدن زرد شدن برگ ها به تدریج آبیاری کم و قطع می شود تا گیاه وارد دوران رکود شود.در اواسط پائیز مجددا آبیاری شروع می شود تا خواب گیاه شکسته شده و رشد جدید تحریک شود.در آبیاری نباید از آب های دارای آهک استفاده شود، چون باعث ایجاد لکه های سفید شده که این لکه ها برگ ها را زخمی و خراب می کند

 افزایش این گیاه با کشت بذر در اواخر مرداد و شهریور است.بذر ها را می توان بعد از رسیدن و قهوه ای شدن میوه ها و باز شدن آنها از میوه ها در آورد و قبل از سرد شدن هوادر بستر خاکی از ماسه، پیت، خاکبرگ پوسیده و خاک معمولی به نسبت مساوی در عمق ۵/۰ سانتی متری کاشت.در واقع هر مقدار که بذر تازه تر باشد درصد جوانه زنی آن بیشتر است.بذر ها را نباید عمیق کاشت همچنین بذر برای جوانه زدن نیازمند محیط تاریک است. بذرهای سیکلامن سیاه رنگ و به نسبت درشت است و به فاصله ۲-۱ سانتی متر از هم کشت می شوند.