پیت ماس

تولید، عرضه، صادرات و واردات انواع خاک مرغوب

پیت ماس

معنای لغوی پیت ماس به معنای خزه ی تورب است .خزه تورب(خاک پیت ماس) عموما از نوعی خزه به نام اسفاگنیوم به وجود می آید که در خاک های تورب دار(دارای ذغال سنگ نارس)و در باتلاقها ، ابگیرها و به طور کل در قسمتهایی از  رودخانه ها که گل و لای انباشته می شود می روید و بعد از مردن  طی چندین دهه و حتی چندین صده به همراه لاشه دیگر گیاهان و جانوران تجزیه شده و تبدیل به خاک می شود.

پیت ماس عموما در مناطق بسیار سرد و مرطوب جهان نظیر جنگلهای شمال اروپا و سواحل منتهی به اقیانوس منجمد شمالی یافت می شود.در حال حاضر بهترین معادن استخراج پیت ماس متعلق به کشور استونی است ولی کشور هلند با در اختیار داشتن فن آوری و آماده نمودن آن صادر کننده اصلی آن می باشد .این خاک به طور محدود در برخی از مناطق شمالی ایران نیز یافت می شود ولی مجوز برای برداشت منابع این مکانها در ایران صادر نمی شود(پیت ماس جزو منابع تجدید ناپذیر است و برداشت آن آسیب هایی به محیط وارد می کند)

پیت ماس مصرفی گلخانه‌های ایران از طریق واردات پیت‌ماس از اروپا و آسیای جنوب شرقی تامین میشود.این خاک در ایران وارد کنندگان رسمی دارد و از کشورهای مختلف مانند آلمان، هلند، استونی، ترکیه و …  وارد کشورمان میشود.

پیت ماس یکی از اجزاء مهم بیشتر خاکهای گلدانی و خاکهایی است که در آنها بذر کاشته میشود.طبق تحقیقات از آنجا که پیت ماس کلا از لاشه گیاهی و جانوری تشکیل می شود برای همین سرشار از عناصری مانند فسفر پتاسیم و نیتروژن است که در بافت گیاهان به کار میرود و بهترین ماده کاملا ارگانیک برای جوانه زنی ، کشت و نگهداری گیاه به خصوص گیاهان آپارتمانی است و در سطح حرفه ای نیز توسط پرورش دهندگان گل و گیاه و گلخانه داران و… مورداستفاده فراوان می گردد. گاهی برای غنا بخشیدن به خاک پیت ماس به آن مقادیری نیترات (ازت)، پتاسیم و کلسیم اضافه کرده و آنرا تبدیل به کود می کنند.

فواید پیت ماس:
پیت ماس قدرت زیادی در جذب و نگهداری آب دارد این خاک می تواند چند برابر وزن اش در خود آب نگه دارد و در صورت لزوم و به تدریج آن را در اختیار گیاه قرار دهد.
پیت ماس سرشار از عناصری مانند فسفر پتاسیم و نیتروژن و ازت است که در بافت گیاهان به کار میرود و بهترین ماده کاملا ارگانیک برای جوانه زنی ، کشت و نگهداری گیاه به شمار می رود.
از ویژگی های مهم پیت ماس این است که ، مواد معدنی را به خوبی در خود نگه می دارد و بر خلاف خاک های دیگر با آبدهی گلدان مواد معدنی و کود خاک، شسته و خارج نمی شود.
اگر پیت ماس با خاک های سنگین مخلوط شود موجب نرمی و سست شدن خاک می گردد و به رشد بهتر ریشه ی گیاه کمک می کند و اگر با خاک های سبک و شنی مخلوط گردد موجب به هم پیوستن اجزا آنها می شود.
پیت ماس از فرسایش خاک جلوگیری می کند و چون متراکم نمی شود به راحتی تجزیه نمی گردد و می توان از آن سالها استفاده کرد وتجزیه‌ طولانی مدت آن باعث آلودگی‌های محیطی کمتری می شود.
پیت ماس علاوه بر اینکه بستری بسیار غنی برای کاشت گیاهان است، به رشد باکتری، قارچ و علف هرز مقاوم است و از رشد هر گونه آفت و علف هرز و…گیاه را در امان نگه می دارد.
پیت ماس ها رنگها و جنس‌ها و بافتهای مختلفی دارند. معروفترین پیت ماس ها،پیت سفید (به رنگ قهوه‌ای روشن) و پیت سیاه است که هرکدام ممکن است برای یکسری از گیاهان مناسب و برای دیگری مناسب نباشند. از نشانه‌های کیفت پیت ماس یکی کیفیت و کمیت عناصر تشکیل دهنده آن و مقادیر نسبی آنها و دیگری ریزتر بودن دانه‌های آن می‌باشد. در ایران پیت ماس سیاه از مقبولیت بیشتری برخوردار است.